De voordelen & nadelen van Bitcoins

De één noemt de Bitcoin de toekomst van het betalen terwijl een ander de Bitcoin zal beschrijven als een kwestie van tulpenmanie. De waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen… maar wat zijn nu eigenlijk de voornaamste voordelen en nadelen van de Bitcoin?

Even kort: wat is de Bitcoin?

Voor de mensen die de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd, nemen we nog even door wat de Bitcoin nu eigenlijk precies is. Een Bitcoin is een nieuw soort elektronische valuta zonder tussenkomst van een derde partij, de valuta is dus niet verbonden aan een bepaald land en kan door iedereen gebruikt worden.

De grootste voordelen van de Bitcoin

Onafhankelijk van overheden & centrale banken

Een uniek aspect van de Bitcoin is het feit dat deze volledig is gedecentraliseerd: er is geen enkele partij die enorm veel invloed kan uitoefenen op de koers of waarde van de valuta. Normaal gesproken worden valuta’s heftig gemanipuleerd door de centrale banken: dit doen ze om de economische situatie te verbeteren: het bijdrukken van geld leidt echter tot inflatie of geldontwaarding. Dit is bij Bitcoins niet mogelijk: de globale munteenheid is overal ter wereld te verhandelen.

Snel transacties doorvoeren

Een ander groot voordeel van de Bitcoin is het feit dat transacties snel kunnen worden doorgevoerd. Bij overschrijvingen met de bank duurt het vaak meerdere uren tot een dag voordat het geld daadwerkelijk zichtbaar is: doordat er bij Bitcoins geen bank tussen zit verloopt de transactie soepeler en is het geld bijna direct zichtbaar op je rekening.

Geen transactiekosten bij Bitcoins

Doordat er geen bank nodig is kan je geheel gratis transacties uitvoeren met Bitcoins: ook naar het buitenland! Buitenlandse overschrijvingen in euro’s kosten normaal gesproken aardig wat geld, Bitcoins zijn altijd gratis te versturen naar andere bezitters.

Privacy: geheel anoniem

Privacy en anonimiteit zijn voor veel mensen belangrijk: zeker na de recente schandalen rondom de afluisterpraktijken van onder andere de NSA zijn steeds meer mensen op zoek naar methoden waarop ze meer privacy kunnen ontvangen. De Bitcoin kan hierbij uitkomst bieden aangezien het mogelijk is om geheel anoniem Bitcoins van het ene adres naar het andere adres over te schrijven.

De grootste nadelen van de Bitcoin

Revolutie: overheden boos

Overheden hebben totaal geen grip op de valuta. Dit maakt de valuta enorm aantrekkelijk voor criminele doeleinden: denk hierbij aan het witwassen van geld of het ontduiken van de belastingen. Het zou me dan ook niet verbazen dat overheden zullen proberen om de valuta in diskrediet te brengen. Dit is recent bijvoorbeeld gebeurt toen de Chinese overheid het verhandelen van Bitcoins via grote partijen verbood: helemaal stopzetten kunnen overheden de handel in Bitcoins echter niet, juist doordat er geen centrale partij is en de boel niet goed te traceren is.

Hoe veilig zijn Bitcoins nu echt?

Bitcoins worden opgeslagen in lokale portefeuilles waarvoor privé sleutels nodig zijn. Wanneer je deze sleutel kwijt bent kan je niet meer gebruik maken van je Bitcoins. Bitcoins worden gezien als erg veilig; maar elk systeem is in theorie te hacken. Hoe veilig de opslag van Bitcoins daadwerkelijk is, moet dan ook nog blijken.

Onstabiele koers door speculatie

Er zullen nooit meer dan 21.000.000 Bitcoins in de omloop komen: het aanbod blijft gelijk, terwijl onder invloed van de media de populariteit en vraag juist toenemen. Onder invloed van diezelfde media is er enorme volatiliteit waar speculanten met plezier gebruik van maken: de koers van de Bitcoin is dan ook erg onstabiel. Wanneer je niet bang bent voor een spannende achtbaanrit kan je hier juist van profiteren: de enorme koersstijgingen en koersdalingen kan je omzetten naar winst door de Bitcoins te verhandelen via een broker.