Wat zijn bitcoins?

Bitcoins komen steeds vaker in het nieuws: zowel in positief als in negatief daglicht. In Nederland heeft ruim één procent van de Nederlanders één of meerdere Bitcoins in bezit. Maar wat zijn Bitcoins nu eigenlijk precies, wat kan je ermee en hoe koop je zelf een Bitcoin?

Wat zijn bitcoins?

bitcoinsBitcoins kunnen worden gezien als een nieuw soort elektronisch geld dat zonder tussenkomst van een financiële instelling zoals een bank kan worden verstuurd en ontvangen. De bitcoin heeft BTC als afkorting en kan worden opgeslagen op je computer binnen een zogenaamd wallet bestand of online door gebruik te maken van een portemonneedienst. Aangezien er geen tussenpartij is moet er op een creatieve wijze worden omgespeeld met het doen van transacties: dit gaat via een uniek Bitcoinadres.

Dit alles werkt via een ingewikkelde peer-to-peer technologie waarbij door middel van complexe cryptografie voldoende beveiliging wordt toegepast: het is immers niet wenselijk dat een eigenaar dezelfde Bitcoin meerdere keren kan uitgeven of dat iemand anders de Bitcoins van de eigenaar uitgeeft.

Wat maakt bitcoins uniek?

Het bijzondere aan deze elektronische valuta is het feit dat er helemaal geen centrale administratie is: er is geen enkele instelling die de Bitcoins uitgeeft, beïnvloedt of manipuleert en hierdoor is de valuta onafhankelijk van locatie, inflatie en andere factoren die valuta’s normaal gesproken beïnvloeden.

Veel mensen vragen zich dan ook af hoe de Bitcoin tot stand komt: wanneer er geen centrale bank is kan deze valuta toch ook niet zomaar magisch ontstaan? Dat klopt! Bitcoins zijn geheel virtueel en moeten gedolven worden door enorme computerkracht in te zetten, het aantal bitcoins staat echter vast waardoor het steeds moeilijker wordt om nieuwe codes voor het verkrijgen van Bitcoins te ontdekken.

Meningen over de bitcoin

Dat de Bitcoin een controversiële valuta is mag wel duidelijk zijn: de afgelopen tijd is de valuta met regelmaat in het nieuws waarbij de koers zowel diepe dalen als hoge toppen heeft bereikt. Vooral de traditionele banken lijken terughoudend wanneer het aankomt op de nieuwe virtuele munt: dit is niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat de banken helemaal niet kunnen profiteren van deze nieuwe munt.

Het is grappig om te zien dat steeds meer webshops Bitcoins accepteren als geldig betalingsmiddel. Het aantal Nederlanders dat momenteel gebruik maakt van Bitcoins is nog beperkt, toch kan de Bitcoin zich in de toekomst ontwikkelen als een populaire, geheel onafhankelijke valuta.

Wat maakt het kopen van bitcoins zo aantrekkelijk?

Steeds meer mensen kopen Bitcoins: dit is niet zo vreemd! De koers is namelijk erg volatiel, hierdoor is het mogelijk om binnen enkele dagen een enorm rendement te behalen. Een koersstijging van tientallen procenten op een dag is dan ook niet zo vreemd. Wil je handelen in bitcoins ook proberen? Bekijk dan hier waar je het beste kunt handelen in bitcoins >>